Volg hier onze sneeuwschoolbelevenissen in Harrachov, Tsjechië

 

Wil je de weersverwachting weten van Harrachov?

Klik dan even op de foto van de weerman!

Of wil je real time kijken via de webcams?

Klik dan even op de foto van ons hotel!

Dinsdag 7 januari

Vandaag zijn we gestart met ons project rond de sneeuwschool.

Deze morgen bekeken we een trailer van ons thema dit jaar: Expeditie Harrachov , gebaseerd op Expeditie Robinson.

Daarna kregen we een filmpje voorgeschoteld uit Heist met daarin de opdracht om met de klas een filmpje te maken waarin we onszelf voorstellen aan Heist en Mechelen. Dat gaan we de komende week inblikken.

Daarna kregen we een spellingsles rond het woordje ski. Je kan er samenstellingen van maken en afleidingen. Niet zo eenvoudig!

Deze namiddag trokken we naar de computerklas om info te vergaren rond Tsjechië. In de klas hielden we daar een gesprek rond.

We gaven ook onze werkbundel een plaatsje in onze nieuwe map. We brachten daarin ons voorblad in orde met onze persoonlijke gegevens.

 

Woensdag 8 januari

We begonnen de dag met het bekijken van een filmpje dat we kregen doorgestuurd. Hier kregen we de opdracht om tijdens ons verblijf zoveel mogelijk nieuwe vrienden te maken. We gaan vriendschapsbandjes maken met macramé die we dan ruilen met kinderen van de andere scholen.

We werkten ook verder aan de les van gisteren. We bundelden onze vondsten en maakten er een 5-tal rubrieken van: gastronomie, bekende personen, sport, monumenten en toerisme. Hierop volgt later een opdracht op de computer.

 

 

Donderdag 9 januari 2020

Deze ochtend namen we het ww. skiën on de loep. We leerden de t.t., de v.t. en het voltooid deelwoord. We merkten dat het toch best wel een moeilijk ww. was.

Daarna lazen we de brief van Lien. Dat is een brief van een meisje dat enkele dagen tijdens het sneeuwklasverblijf beschrijft. Daarna moesten we een reeks vragen beantwoorden en noteren in welke alinea we het antwoord terugvonden.

Na de middag mochten we het werk van gisteren in een worddocument gieten. We moesten oog hebben voor de schikking, de lettertypes en de foto's. We waren nog niet klaar op het einde van de les, maar we mogen hieraan nog verder werken.

Dinsdag 14 januari 2020

 

 

Vandaag leerden we hoe we een briefomslag moesten schrijven. We spraken over de afzender en de geadresseerde.

Ook het schrijven van een prentbriefkaart stond op de planning.

Na de middag zijn we terug in de tijd gedoken en kregen we geschiedenisles over België en Tsjechië. Samen zochten we naar overeenkomsten en verschillen .

 

 

Woensdag 15 januari 2020

Vandaag werkten we de lessen van gisteren af.

 

Donderdag 16 januari 2020

We kregen vandaag een  toets begrijpend lezen. De tekst handelde over het ontstaan van het skiën. De vragen waren niet zo makkelijk op te lossen.

We mochten ook zelf een prentbriefkaart ontwerpen. Zowel de voor- als de achterzijde.

Na de middag werkten we de hele tijd aan onze pc-opdracht in de computerklas: in een worddocument 3 onderdelen beschrijven over Tsjechië en voorzien van 3 foto's.

Vrijdag 17 januari 2020

We maakten vandaag onze eigen briefomslagen klaar om onze kaartjes in te stoppen als we in Harrachov zijn.

We leerden met juf Céline ons sneeuwschoollied en maakten vriendschapsbandjes met macramé.

Dinsdag 21 januari 2020

Vandaag bestudeerden we de kaart van Europa om ons sneeuwklasland, Tsjechië te situeren.

Het grenst aan Duitsland, Polen, Oostenrijk en Slowakije.

We bekeken ook welke landen we zullen doorkruisen tijdens onze busreis.

We gingen ook op zoek naar de de hoofdstad: Praag of Praha in het Tsjechisch.

Daarna schreven we op ons zelfontworpen prentbriefkaart een fictieve tekst. Hierin mochten we onze fantasie de vrije loop laten om te beschrijven wat we ginder allemaal zullen beleven.

 

 

 

 

 

Woensdag 22 januari

Het vertrek komt steeds dichterbij!! Nog 9 keer slapen en dan is het zo ver. Momenteel ligt er al 30 cm sneeuw en tijdens ons verblijf voorspelt men nog een heel pak.

We werkten vandaag verder aan de les van gisteren. We zochten de kleuren van de vlaggen op van de landen die we zullen aandoen en kleurden die correct in.

We leerden ook het verschil tussen weer en klimaat en benoemden de apparaten waarmee we het weer kunnen meten:de thermometer voor de temperatuur, de pluviometer voor de neerslag, de windmeter voor de snelheid van de wind, de barometer voor de luchtdruk en de hygrometer voor de luchtvochtigheid.

Donderdag 23 januari 2020

 

Vandaag begonnen we met het bepalen van onze groepsnamen en het maken van een ontwerp van een deurhanger die we volgende week gaan maken.

We zochten via routeplanner ook de belangrijkste steden op die we op onze reis zullen, tegenkomen: Antwerpen, Turnhout, Eindhoven, Venlo,Leipzig, Dresden, Liberoc en Harrachov.

Vrijdag 24 januari 2020

Deze morgen bespraken we de brief met de laatste richtlijnen voor ons vertrek.

Nadien bekeken we welke ecologische voetafdruk we nalaten in ons dagelijks leven en tijdens onze reis. Als huistaak kregen we een blad mee dat we samen met onze ouders moesten invullen om nadien in de klas onze werkelijke ecologische voetafdruk te bepalen.

Dinsdag 28 januari 2020

 

We begonnen vandaag met een godsdienstles waarin we bespraken wat er van ons verwacht wordt tijdens deze reis en welke kansen we hier krijgen. Dat we eerbied moeten hebben voor elkaar en dat we onze eigen talenten moeten leren vinden en verder ontwikkelen.

Daarna kregen we een zinnendictee over het woord ski.

Tijdens de namiddag hebben we in groepjes gewerkt aan onze deurhanger waarop onze meester punten kan toekennen en afnemen.

 

Zaterdag 1 februari 2020

Deel 1

En hier zijn we dan met ons eerste berichtje uit  Harrachov, Tsjechië. De busreis is zeer vlot verlopen.

We zijn gearriveerd rond half negen, begeleid met vele ohhh's en haaa's. Ze hebben kunnen genieten van de kleurenpracht van de zonsopgang, van de omgeving en de sneeuw. Er ligt niet veel sneeuw maar toch voldoende om te kunnen skiën.

We zitten in een prachtig, groot hotel. Voor ons, de meesters en de juffen, is het even wennen aan al die luxe in vergelijking met Frankrijk!

We hebben juist ontbeten en zijn nu onze koffers aan het leegmaken. Daarna gaan we ons skimateriaal uitkiezen en passen.

Later ben ik er weer met meer en misschien een fotootje.

Deel 2

Onze eerste dag zit er bijna op. Deze middag hebben we lekker gegeten: Tsjechische tomatensoep, gepaneerde vis met gebakken aardappelschijfjes of bulgur met gedroogde vruchten en een appel .

Daarna zijn we ons skimateriaal gaan ophalen en passen. Hier kwam heel wat trek- en sleurwerk aan te pas. Alles werd netjes opgeborgen in hun kastje.

Daarna zijn we de streek gaan verkennen maar we zijn blijven plakken op een terrein vol heerlijke, koude sneeuw. Hier hebben de kinderen hun hartje kunnen ophalen met spelen en een sneeuwballengevecht met Heist.

We hebben samen gezongen en het dagthema van morgen bekeken: orde en zorg.

Na het avondeten: bulgursalade, kipfilet met currysaus en rijst, farfalie met pesto en een vanillepuddinkje, houden we ons straks nog even bezig met rustige spelletjes en het voorlezen van de berichtjes.

Tegen 9 uur kruipt iedereen onder de wol. Dit zal voor velen heel welkom zijn.

Hieronder nog een fotootje van jullie kornuiten. Tot morgen

Zondag 2 februari

Eindelijk, hoor ik je denken. Vandaag waren er problemen met het internet. Vandaar deze late berichtgeving.

Alle kinderen hebben vannacht geslapen als een roosje en sliepen allemaal nog toen ik ze deze morgen wekte.

De eerste skiles is supergoed meegevallen. Buiten het feit dat sommige skibotten wat klemden zijn ze allemaal goedgezind en met de strafste verhalen teruggekeerd. Het was bewolkt en regende soms heel lichtjes. Ik heb de pistes ook al verkend en dit is de ideale plaats om te leren skiën.

Na ons middagmaal dat bestond uit:soep,  tortilla kebab of couscous met grilkaas, zijn we het dorp gaan verkennen.

Mooi dorpje maar spijtig genoeg zijn we kleddernat teruggekeerd door de aanhoudende regen.

Na de zangstonde werd onze maag weer vergast op wat lekkers: Caesarsalade, worst met saus, worteltjes en natuuraardappelen of tagliatelli caprese en tot slot een stukje marmercake. Eten dat die mannen kunnen!!

Als avondactiviteit stond er een casinoavond op het programma. Prachtig uitgedost met feestkleding hebben ze er van genoten.

Ze hebben geleerd dat gokken eigenlijk niet zo slim is want dat de meesten geld verloren zijn door te blijven gokken bij een winst.

Ondertussen zijn ze weer flink gaan slapen om fit te zijn voor weer een spannende dag.

Tot morgen.

Maandag 3 februari

De hele nacht geregend en ook deze morgen zware regenval afgewisseld met sneeuwbuien. Vele delen van de skipistes zijn hierdoor beschadigd en is skiën niet aan te raden.

Zo zijn we overgeschakeld op een noodplan om onze kinderen de dag te laten doorkomen. Deze morgen zijn we gaan zwemmen in het zwembad van het hotel en deze namiddag hebben we met alle scholen samen een groot monispel gehouden in het hotel.

Niemand heeft zich verveeld. Straks trekken we naar de zangstonde en na het avondmaal spelen we nog een quiz: het Swingpaleis.

Deze nacht en morgen verwacht men sneeuw. Dus morgen zullen we terug kunnen skiën.

Ons menu voor vandaag: Deze middag: soep, hotdog met zuurkool of gebakken rijst met ei en wokgroentjes, boule de Berlin

                                         Deze avond: soep, aardappelsalade, spaghetti bolognaise of tortelloni met kaassaus en een ijsje.

Later misschien nog een extra berichtje.

Ps.: de kinderen kregen al 1 keer een snoepje. Voor de rest heeft nog niemand me er een gevraagd. Je ziet dat snoep geen noodzakelijkheid is.

Dinsdag 4 februari

 

Deel 1

Gisterenavond hebben we de dag afgesloten met een spetterende quiz: Het Swingpaleis.

Ze hebben gedanst, gezongen en vooral samengewerkt.

Ook het slapengaan is vlekkeloos verlopen.

Deze nacht heeft het gesneeuwd en de kale plekken zijn weer verdwenen.

Ook toen de kinderen vertrokken naar het skiveld was het hevig aan het sneeuwen en een pak kouder dan gisteren. Ik ben benieuwd naar hun verhalen straks.

Sommige ouders verwachten meer foto's op de site. Binnen enkele weken worden jullie uitgenodigd op de dankavond. Daar krijg je een film te zien met alle genomen foto's. Nog even wachten dus, maar jullie geduld wordt beloond.

 

Deel 2

Iedereen is weer heel tevreden van het skiveld gekomen ondanks de koude en de sneeuw.

Deze namiddag zijn we gaan wandelen in het bos. Prachtig!! Alle bomen waren bedekt met een laag sneeuw. Het was net een sprookje.

Ze hebben ook een sneeuwballengevecht gehouden: jongens tegen meisjes. Het was een gelijke stand.

En dan het glijden. Dat was ook weer een succes! Allemaal lachende gezichtjes vol met sneeuw. Ze kregen er maar niet genoeg van.

We hebben ook een stil momentje gehouden onderweg aan een bergriviertje. Iemand van onze klas had een herinneringsteentje bij voor haar opa. Hij hield van de bergen en daarom hebben we het in de rivier gegooid zodat een deeltje van hem als herinnering in de bergen zou achterblijven

Deze avond gaan we een fakkeltocht houden en nadien worden de kinderen beloond met een warme kop chocolademelk. Ook weer iets om naar uit te kijken.

Vandaag ook weer lekker gegeten. Deze middag was het  soep, gordon bleu met gebakken aardappelen en erwtjes of een groentenburger en vanavond toast champignon, visfilet met preipuree of noedels zoet-zuur en een chocomousse. Weer smullen geblazen.

Ps.: Als je de foto's aanklikt worden ze automatisch vergroot.

Donderdag 6 februari

Deel 1

Gisteren was een superdrukke dag. We hebben zowel in de voormiddag en de namiddag geskied. Dit om de verloren beurt van maandag in te halen. Ook nu was het skiën weer een succes. De zon is er zelfs eventjes door gekomen.

Bij het avondeten kregen we fietjes en als dessert een reuzentaart. Dat viel in goede aarde.

's Avonds hadden we dan onze afscheidsavond die werd afgesloten met een dansfeest. Rond 10 uur gingen de lichten uit en kon het dromen beginnen.

Ondertussen hebben de kinderen hun bedden al afgetrokken en een deeltje van hun koffer gepakt. De laatste dag is nu echt gestart.

Een laatste keer op de latten, douchen, koffers maken en dan komt het vertrekuur dichterbij.

Deel 2

Het skiën was vandaag weer een succes. Na het verorberen van onze pizza's hebben we onze kamer verder opgeruimd en de laatste spullen opgeborgen in onze koffer.

Om 4 uur hebben we nog een afscheidsviering en laden we onze koffers in de bussen.

Om 6 uur gaan we eten en om 7 uur vertrekken we terug richting België.

En zo komt er een einde aan onze sneeuwklas 2020. En ik mag zeggen dat het dit jaar heel vlot verlopen is.

Er werd niet gezaagd voor snoep, niet voor elektronische spelletjes, ...... Ik, in 6a, ben 's avonds op geen enkele kamer moeten gaan zeggen dat ze stil moesten zijn. Dit heb ik nog nooit mogen ervaren.

Ik wil ook alle volgers en mensen die een reactie achterlieten daarvoor bedanken. Het deed de kinderen deugd iets van het thuisfront te horen.

Morgenvroeg kan u vanaf 07.30 een sms sturen naar de meester van uw kind. Hij kan je dan een nauwkeuriger uur geven van aankomst. De normale aankomsttijd is voorzien rond 09.00. Het telefoonnummer staat op het blad met de laatste richtlijnen.

Mogen wij vragen om uw kind tijdig af te halen want het is morgen voor de hele basisschool een vrije dag. Er is dus niemand op school aanwezig om hen op te vangen en de meesters gaan ook graag naar huis.!!!!

 

Tot morgen